Jahodník obecný
Jahodník obecný (Fragaria vesca, jahoda lesní) víceletá vytrvalá léčivá bylina, která dorůstá výšky 5 až 20 cm.Listy obsahují třísloviny, flavonoidy (rutin a quercetin), sliz, vitamín C (kyselina askorbová), draslík a železo a silice s citronovou vůní. Plody jahodníků obsahují cukry cca 8% (fruktózu a glukózu), pektiny, antokyany, fragarin, organické kyseliny, aromartické látky a železo.
- používají se také fermentované listy jahodníku na přípravi nálevu
Jahodník obecný a jeho účinky - list:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- lesní čaj - jahodník s listy maliníku a ostružiníku (ve stejném poměru) se používají jako náhražka pravého čaje
- silně močopudný účinek, vhodný při nemocech ledvin a močových cest (čaj)
- mají svíravý a slabě protizánětlivý účinek
- zlepšuje metabolismus a vylučování kyseliny močové, pomáhá při dně
- čistí krev
- má velmi příjemné a uklidňující účinky na naše nervy a povzbuzuje organismus
- obklady z jahodníku se užívají při krvácivých hemeroidech nebo při mokvavých ranách
- posilující prostředek při rekonvalescenci
- Kárl Linné si léčil dnu plody jahodníku
- listy jahodníku v kombinaci plody šípku nám nahrazují pravý
Jahodník obecný a jeho účinky - plod:
- pomáhají při zácpě, zlepšují trávení a zahání žízeň
- působí proti překyselení žaludku
- pomáhají při chudokrevnosti (obsah železa)
Jahodník obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální trávení
Použití: na přípravu čaje ze sušených listů
Skladování:suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených papírových obalech
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Stanoviště, výskyt: paseky, lesní okraje a cesty, lesní křovinaté stráně, sutě, příkopy
Sběr: mladé listy (sbírají mladé listy s krátkou částí řapíku nejlépe v květnu, v době počínajícího květu), nebo kořen a zralé plody
Listy: řapíkaté, trojčetné, pilovitě zubaté
Sušení: v polostínu
Signatura:
Chuť: slizovitá, nahořklá
Lidové názvy:
Jak připravit čaj z listů jahodníku?
lžičku sušených listů jahodníku obecného, kterou přelijete 250 ml vřelé vody a necháte 10 - 15 minut odstát, poté scedíme
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK