Hořec žlutý
Hořec žlutý (Gentiana lutea) je šumavská statná léčivá bylinka dorůstající výšky až 120cm, je zdrojem glykosidů (amarogentin a gentiopikrin), hořčinů, terpenů, slizů, pektinu, inulinu.
Hořec žlutý a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje zažívání (zdroj hořčinů)
- podporuje vylučování žluče a trávících šťáv
- vhodný při mentálním vyčerpání
- podporuje krvetvorbu
- při poruchách funkce žlučníku, jater a slinivky
- zvyšuje tvorbu trávících enzymů a pomáhá při nadýmání
- podporuje funkce CNS (centrální nervové soustavy)
- používá se jako přísada do likérů
- podporuje rekonvalescenci, posiluje organismus
- napomáhá ženám s menstruačními problémy
- podporuje zvyšování produkce moči
- podporuje slinivku břišní, střeva a tvorbu žaludečních šťáv
- při zimnici, dně, průjmu a nadýmání (tinktura)
- posiluje nervy (odvar)
- podporuje imunitní systém
- tuto bylinku (patří k nejsilnějším hořkým lékům a přičítala jí velkou čisticí sílu) také doporučovala Hildegarda z Bringenu
- ve středověku se používal při chronickém astmatu a jako blahodárný prostředek na játra a žaludek
Hořec žlutý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální trávení
- Osvěžení těla
Použití: na přípravu čaje (nálev, odvar), tinktury
- používá se na výrobu žaludečních likérů a aperitivů
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřené nádobě nebo papírovém obalu
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hořcovité (Gentianaceae)
Sběr: kořen, odenky
Sušení:
Chuť: hořká
Barva květů: žlutá, kvete od května do června, po letním kvetení vytvoří semena na konci srpna a v září
Záměna: některý druh kýchavice
Lodyha: dutá, tlustá, přímá ,olistěná
Listy: nápadné, vejčitého tvaru, až 30 cm dlouhé
Množení: semeny, dělením trsů v březnu
Výskyt, stanoviště: Šumava, na zahrádkách, vyžaduje propustnou zahradní zeminu, i když klidně s jílovitým podložím, a slunečné stanoviště, snese i polostín
Plod: tobolka
Lidové názvy: gencián, ecián, encián, trlič, postřelenec
Pověsti: "Kdo horkost m á v žaludku, ten nechť encián práškovaný v teplém vine často pije, (...) a jeho žaludek bude od horkosti očištěn."
Signatura: silný kořen
Permakultura: je mrazuvzdorný až do minus čtyřiceti stupňů
Jak připravit tinkturu ze žlutého hořce?
jednu lžíci sušenéhodrceného kořene zalijeme 200 ml 40% lihu a necháme macerovat 14 dní, scedíme a užíváme 30 min. před jídlem 10-20 kapek 3 x denně
Jak připravit odvar z kořene hořce?
kávovou lžičku sušeného drceného kořene zalijeme 500ml vody a vaříme 15 min. necháme vychladnout scedíme, popíjíme 3 x denně 30 min. před jídlem
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK