Hadí mord španělský
Hadí mord španělský (černý kořen, Scorzonera hispanica) je kořenová zelenina (je velice podobný mrkvi, petrželi), dorůstý výšky až jeden metr, která je odolná mrazu. Hadí mord obsahuje vodu, (až 80%), sacharidy, inulin, cholin, allantoin, proteiny, tuky, vlákninu, aminokyseliny, minerály (hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, sodík) a vitamíny (skupiny B, A, C a E).
Hadí mord španělský (černý kořen) a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- keltské a germánské národy pojídaly černý kořen protože věřily v jeho pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí
- zdroj elektrolytů
- vhodný pro diabetiky (vysoký obsah inulinu)
- podporuje mozkové funkce a působí jako sedativum
- při revmatismu a dně
- vhodný při dietách, má minimální kalorickou hodnotu
- jako preventivní prostředek proti srdečním onemocněním (draslík)
- při různých onemocněních žaludku a střev
- podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí (Allantoin)
- při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky (Janča, Zentrich)
- při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, slinivky, žlučníku
- na bolavé klouby, kyčle, pohmožděniny, kožní neduhy, hemoroidy či modřiny (odvar z listů)
Použití: jako kořenová zelenina, vařená, dušená, do salátů, pečený na másle, jako příloha k masu atd., výroba tinktury
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Skladování: podobně jako kořenová zelenina do písku
Sušení:
Chuť: jemná, nasládká (podobně jako pastiňák)
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Výskyt, stanoviště: na zahrádkách, sázíme v březnu až dubnu, pěstuje se jako jednoletka nebo dvouletka (semena), á rá humozní vlhké vyhnojené půdy
Barva květů: žlutá, kvete v červenci a srpnu
Chuť:
Listy:
Lodyha:
Sběr: kořen na podzim před příchodem mrazů (má délku 20-40cm), semena konce sprna a v září
Plod: semena
Magie bylinek:
Lidové názvy: černý kořen
Množení: semeny
Pověsti a moudra: lidové moudro praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne
Signatura: dužnina černého kořene je sněhově bílá a křehká, při fyzickém zásahu vytéká z bulvy tzv. latex (má hořkou chuť)
- odpoledne se květy zavírají
Jak vyrobit tinkturu z černého kořene?
čerstvě nastrouhaný černý kořen zalijeme 40 - 60% alkoholem a necháme macerovat po dobu min. 21 dní a průběžně protřepáváme, následne tinkturu scedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK