Glutathion

Glutathion (GSH) je intracelulární antioxidant - tripeptid (ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří pigmentové skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.

  • Tělo produkuje vlastní glutathion - vzniká v játrech ze 3 aminokyselin (cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu), nachází se ve dvou formách a to v redukované jako thiol (GSH) a oxidované jako disulfid (GSSH), jejich poměr charakterizuje oxidační stav v buňce

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

Glutathion na sebe váže mimo jiné také metylrtuť – nejjedovatější formu rtuti.

Jak zvýšime množství glutathionu v těle?

  • zdroje glutathoinu: brokolice, česnek, zeli, květák, řeřicha, kapusta, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase, zelenině, luštěninách či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • ostropestřec mariánský posiluje produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při očistných procesech, které v játrech probíhají
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento protioxidant samo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony
  • Glutathion se nachází v ovoci a zelenině, vařením se  jeho  účinnost  nesnižuje. Proti jeho vyčerpání působí aminokyselina methionin, (čočka, fazole, vejce, česnek, ryby a jogurt)
  • bioaktivní syrovátkový protein je to skvělý zdroj cysteinu a aminokyselin, základních stavebních látek pro syntézu glutathionu
  • černý česnek, podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant

Gluthation a jeho účinky:

  • Glutathion hraje důležitou roli při homeostáze a v živém organismu má především obrannou funkci jako antioxidant a detoxikační prvek
  • působí proti oxidačnímu stresu (podporuje odstraňování peroxidu vodíku) obnovu rovnováhu mezi tvorbou volných radikálů
  • gluthation je matkou všech antioxifdantů, chrání tělo před předčasným stárnutím
  • zlepšuje cévní prokrvení všech orgánů, snižuje riziko vzniku trombóz (např. u křečových žil)
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • potlačuje vznik a rozvoj nemocí trávicího traktu (např. žaludečních vředů, Crohnovy choroby, onemocnění slinivky atd.)
  • brání vzniku a vývoji diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy)
  • zvyšuje imunitu organizmu, zejména protivirovou, a snižuje důsledky onemocnění autoimunitními chorobami
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • zlepšuje stav arteriosklerotických změn (např. mozkových cév)
  • neutralizuje toxické látky, jako jsou těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • má protinádorový účinek

Více naleznete zde.

Loading...