Flavonoidy

Flavonoidy (vitamin P) zahrnují více jajk tisíce různých sloučenin a jejich seznam stále roste. Jsou rozpustné ve vodě. Nacházejí se téměř ve všech rostlinných buňkách a protože jde o barviva, dodávají rostlinám jejich charakteristické zabarvení. Někteří odborníci flavonoidy řadí mezi vitaminy P, protože zvyšují pružnost cévních kapilár. V rostlinách se často nacházejí společně s vitaminem C a chrání ho před oxidací. kromě antioxidačních vlastností působí antibakteriálně a podporují i tvorbu hormonů. Zjistilo se, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Flavonoidy podporují též imunitu a mají protinádorový účinek.

  • flavonoidy jsou ve vodě rozpustné a vyskytují se ve formě barviv jako flavanony, flavanonoly, flavony, flavonoly, chalkony, aurony, isoflavony, antokyanidiny, proantokyanidiny v zelenině, ovoci, zrnech, listech a kůře stromů. Jako přirozené barviva potravin jsou nejvýznamnější flavony a flavonoly
  • některé bioflavonoidy mají oproti vitaminu C a E až 50 x větší antioxidační aktivitu a speciálně bioflavonoidy obsažené v tmavočervených hroznech mají až 1000x větší aktivitu při potlačování oxidace LDL cholesterolu

Obsažené bioflavonoidy a antioxidanty rozdělujeme nejčastěji do skupin jednak podle jejich vztahu k účinku vitamínu C, s nímž některé z nich působí synergicky (tato skupina flavonoidů se nazývá zejména v USA vitamín C2 a spolu s vitamínem C jako C-komplex); jednak podle jejich vztahu k cévám a krevnímu oběhu, jejichž některé parametry vylepšují (tato skupina flavonoidů se nazývá vitamín P a i zde může být účinek často podpořen přítomností vitamínu C).

Některé drogy s obsahem účinných flavoidů je vhodné pro zvýšení účinku bioflavonoidů resp. obsaženého vitamínu C mezi sebou kombinovat. Součástí léčebných směsí (např. ve formě tablet, kapslí či ovocných čajů) jsou různé kombinace těchto plodů a dalších drog: maliny, ostružiny či malinoostružiny, brusinky, borůvky, hlošinky, bílá část oplodí citrónu a pomeranče (komplex flavonoidů hesperidin), nať pohanky, list jinanu, barvivo červeného vína, šípky, plod jeřabiny, plod jeřabiny černé (arónie), plod černého rybízu, plod aceroly, plod a květ černého bezu, kořen lékořice, list ginkgo biloby, maliníku, ostružiníku, nať máty aj.

Flavonoidy a jejich účinky na zdraví:

  • silné antioxidanty
  • chrání vitamin C před oxidací
  • zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
  • podporují imunitní systém
  • proti rakovinové účinky
  • podporují ochranu jaterním buňkám
  • antibakteriální účinky
  • zvyšují pružnost a pevnost cévních kapilár a podporují jejich regeneraci
  • působí proti krevním sraženinám
  • potlačuji oxidaci LDL cholesterolu
  • více

Dělení flavonoidů:

  • flavonoly (kvercetin, kempferol, myricetin)
  • flavanoly (katechiny)
  • fenolové antioxidanty - fenolové kyseliny a jejich deriváty (kyselina kávová, gallová, chlorogenová, felurová, sinapová, vanilová, syringová, p-kumarová, salicylová, protokatechová, 3,4 - dihydroxybenzaldehyd, vanilin)

Zdroje flavonoidů:

  • bobulové ovoce (ostružiny, maliny, černý rybíz, arónie, brusinky, dřínky, hlošinky, šípky, borůvky, goji, třešně, hroznové víno..)
  • granátové jablko, jablka, hrušky, švestky,
  • červená řepa, artyčok kardový
  • vanilka
  • obilniny (pohanka)
  • kakao
  • ořechy
  • zelenina
  • hořká čokoláda, káva
  • ostropestřec mariánský
  • bergénie tučnolistá, podporuje imunitní systém, antioxidant
  • lékořice
  • fenykl, obsahuje rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnost
  • moringa olejodárná, je zdrojem luteinu, chlorofylu, rutinu, flavonoidů a polyfenolů
  • šišák bajkalský obsahuje flavonoidy baikalin, baikalein a wogonin

Seznam flavonoidů:

  • resveratrol
  • anthokyany, zdroj modré až černé bervy
  • quercetin, zdroj žluté barvy
  • rutin, zdroj červené barvy
  • liquiritin, lékořicový flavonoid
Loading...