Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulová zelenina, která je zdrojem vitamínu C, E, vitamíny skupiny B (B6, B12), karotenu, flavonoidů, draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, měďi, síry, kvercetinu, alicinu (podobně jako česnek) atd.

Cibule kuchyňská a její účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • protizánětlivé účinky
  • má přirozené antibiotické, antibakteriální a antivirové účinky
  • mírní některé druhy rakoviny (česnek v kombinaci s cibulí)
  • zdroj antioxidantů, posiluje imunitní systém (selen a zinek)
  • posiluje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytů (selen)
  • podporuje trávení a střevní mikrobiom
  • snižuje hladinu cholesterolu a podporuje metabolismus
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech
  • čistí krev
  • ochrání před nachlazením a chřipkou (vitamin C)
  • uvolňuje krk, dýchací cesty, kašel, chrapot, nachlazení (i akutní stavy)
  • antibiotické účinky (sirné sloučeniny)
  • působí proti virům, bakteriím a patogenům
  • působí proti stresu, vyčerpání a chronické únavě
  • podporuje detoxikaci
  • podporuje zdraví srdce a jater
  • prevence osteoporózy a diabetu (zdroj zinku a síry)
  • zdroj elektrolytů
  • zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle
  • povzbuzuje činnost štítné žlázy (i přes pokožku- masíruje oblast krku rozříznutou cibulí)
  • na opary (bolestivé místo opakovaně potíráme cibulí nebo cibulovou šťávou)
  • na bradavice nebo kuří oka (dlouhodobě potíráme cibulovou šťávou)
  • podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, zamezuje také lámání vlasů a třepení konečků (síra)
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech
  • vyživuje vlasové folikuly a napomáhá jejich regeneraci, a to i proto, že prokrvuje pokožku hlavy
  • snižuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst
  • optimalizuje růstový cyklus vlasů (díky enzymu katalázy)
  • pomáhá předcházet předčasnému šedivění vlasů (antioxidanty)
  • pravidelné potírání pigmentových skvrn rozkrojenou čerstvou cibulí vede k jejich pozvolnému zesvětlování
  • ošetřování pat cibulovou šťávou přinese výsledky v podobě měkké a hebké pokožky
  • šťáva z cibuile pravidelně aplikovaná na váš obličej dodá pružnost a dokonce se vyhladí jemné vrásky
  • podporuje regeneraci kožních buněk a aktivuje produkci kolagenu, nižuje výskyt jizev a vrásek (cibulový obklad 1 x denně)
  • při bolesti hlavy vymačkejte cibuli a řádně si přivoňte její šťávy, bolest by měla odstoupit během několika minu
  • už Hippokrates o cibulích říkal, že jsou lékem na různé choroby
  • cibulová maska, která rozzáří a posílí vaši hřívu, vymačkejte z cibule všechnu šťávu a naneste na vlasy, nechte působit 20-30 minut. Umyjte šampónem. Dopřejte si tuto masku alespoň každé druhé umytí a uvidíte, jak vaše vlasy během krátké doby zkrásní
  • atd

Cibule kuchyňská, slupky:

  • používají se jako přírodní barvivo na tkaniny (batikování) a vejce
  • posiluje imunitní systém, při chřipce a nachlazení (naparřování - inhalace)
  • při akutním zánětu průdušek a kašli - uvolňuje nosní sliznice (odvar ve formě obkladů)
  • na záněty močových cest a ledvin (odvar ze slupek po dobu cca 40 min.), 1 lžíci 3krát denně

Použití: v kuchyni na dochucení pokrmů , na přípravu sirupu, koupelí, inhalací výparů

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení: cibule se váže do cibulových copů a skladuje se zavěšená v suchu

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Výskyt, stanoviště: vysazovaná na zahrádkách

Barva květů:

Chuť: výrazně aromatická

Listy:

Lodyha:

Sběr: podzemní cibulka

Plod: cibulová bulva

Magie bylinek:

Lidové názvy:

Signatura:

Jak připravit cibulovou šťávu, sirup?

nakrájené kousky dámě do odšťavnovače a následně scedíme, nebo vymačkáme šťávu z čerstvé cibule a scedíme přes plátno

Jak aplikovat cibulovou šťávu na vlasy?

cibulovou šťávu vmasírujeme do vlasů a necháme působit cca 20 - 60min. a následně vlasy umyjte důkladně vlažnou vodou nebo šamponem, aplikuje 2 - 3 x týdně

  • alternativně můžeme cibulovou šťávu smíchat s kokosovým olejem (alternativně ricinovým, mandlový, moringovým atd.) 1 : 1, další postup je obdobný
  • můžeme také kombinovat cibulovou šťávu se šťávou z brambor v poměru 1 : 2, další postup je obdobný

Jak si vypěstovat cibuli, pórek, česnek. mrkev z odřezků

Z nejedlých a nezpracovaných odřezků s kořínky si můžete ve vodní lázni snadno vypěstovat cibuloviny. Které? V podstatě všechny! Svěží jarní cibulka, pórek (pór zahradní), cibule a nakonec vlastně i česnek. Princip se nemění, a náročnost je tu vlastně snad ještě nižší, než u brambor. Protože všechny ty odřezky koncových částí s kořenovým vlášením chtějí být znovu plnohodnotnými rostlinami. A když je pak přesadíte do hlíny, snadno se ujmou. Stroužek česneku do vody namáčet nemusíte, stačí ho jen zasadit (tak, aby jeho třetina vykukovala nad zem). Když budete substrát udržovat příhodně vlhký, věci se začnou dít.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...