Chia semínka
Salvia hispanica ( chia seeds ) , jedná se o semínka Šalvěje hispánské s olejnatou konzistencí. Tato semínka již znali Aztékové a byla oblíbenou součástí stravy a skvělým zdrojem energie zejména při fyzickém výkonu. Jedná se o velice hodno
Salvia hispanica ( chia seeds ) , jedná se o semínka Šalvěje hispánské s olejnatou konzistencí. Tato semínka již znali Aztékové a byla oblíbenou součástí stravy a skvělým zdrojem energie zejména při fyzickém výkonu. Jedná se o velice hodnotnou a "starou" superpotravinu.
Chia semínka jejich účinky, použití a výživné látky:
- obsahuje 3x více železa než špenát
- obsahuje 5 x více vápníku než mléko
- obsahuje 15x víc hořčíku než brokolice
- vysoký obsah omega-3 mastných kyselin
- obsahuje fosfor, zinek, draslík, boron, měď, jód, železo, hořčík, mangan, molybden
- vysoký podíl vitamínů A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K
- obsahuje antioxidanty – skořicové kyseliny, které chrání před poškozením volnými radikály
- obsahuje bílkoviny (proteiny), kvalitní sacharidy i tuky
- vysoký podíl vlákniny
- Příznivě působí na kardiovaskulární systém a na fyzickou kondici. Můžete je zařadit před fyzickou aktivitou, ale i po ní.
- Vážou na sebe vodu a dovedou až 12 x zvětšit svůj objem a přispívá tak k vnitřní hydrataci, což má příznivý vliv právě na fyzický výkon
- napomáhají tím hubnutí a potlačují hlad
- díky vysokému podílu hořčíku a draslíku mírní křeče
- vhodné pro diabetiky – prodlužují přeměnu cukrů na glukózu, udržují hladinu cukru
- díky boronu - minerálu pro stavbu kostí vhodné k prevenci před osteoporózou starších osob, pro ženy - již po třicítce dochází ke snižování vápníku v těle a pro děti ve vývinu pro tvorbu kostí a zubů.
- vhodné pro celiaky – neobsahují lepek
- vhodné pro vegany a vegetariány kvůli obsahu živin
- PALEO a RAW strava
- více...
Nejprodávanější chia semínka... AWA superfoods Chia 1000g
Obezřetně by je měli užívat pouze lidé s nízkým tlakem a ti, jenž užívají léky na ředění krve.
Optimální dávka tak 2 polévkové lžíce denně. Mezi světlými a tmavými semínky není rozdíl po nutriční stránce.
Jsou bez chuti, takže je můžete přidat do sladkých i slaných jídel i namočené mixovat do nápojů. Jako opražená můžete dát semínka do salátů, ale i müsli. Jako namočené je lze dávat do těsta, do tvarohu, pomazánek nebo jimi můžeme zahušťovat i polévky. Semínka mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti díky antioxidantům, zejména skořicovým kyselinám, které se také používají v kosmetice k hojení některých kožních problémů.
Pokud potřebujete poradenství zdravého životního stylu nejen v oblasti zelených potravin, máte jakýkoliv zdravotní a nebo psychický problém, jsem Vám plně k dispozici.
Pavla Růžičková kontakt info@makeup4u.cz