Benedikt lékařský
Benedikt lékařský (Cnicus benedictus) je léčivá bylinka s bodlinatými listy dorůstací výšky více jak 50 cm Je zdrojem hořčiny, glykosidů, silic, tříslovin, slizu a dalších účinných látek.
- ve střední Evropě známe benedikt prostřednictvím mnichů benediktýnů, kteří ho pěstovali v klášterních zahradách
Benedikt lékařský a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- známý bylinář Mattioli (říkal této bylině ostropes) doporučoval benedikt paním a chůvám, které dělaly náhradní kojné a které přišly o mléko
při špatném trávení, nadýmání a při chorobách jater a žlučníku
- podporuje zažívání, tvorbu trávících šťáv a žluče
- při nemocech žlučníku a jater, dně a revmatismu (jako cytostatikum)
- zvyšuje vylučování kyseliny močové z těla
- podporuje nervovou soustavu a její činnost
- při zánětu dásní
- posiluje srdce a cévy
- má protibakteriální, protizánětlivé a protinádorové účinky, vhodná při léčbě všech druhů rakoviny
- pomáhá při léčbě choroby zvané brucelóza
- používá se při výrobě bylinného likéru, tzv. Benediktinka
- na špatně se hojící rány, na kožní záněty, bércové vředy (zevní použití -obklady)
- při morových nákazách se dporučovala nať z benediktu
- po první světové válce se nať používala, po nějakou dobu, při výrobě piva
Benedikt lékařský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální trávení
- Normální funkce dýchacího systému
Použití: na přípravu čaje, tinktury
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Výskyt, stanoviště: pouze na zahrádkách, běžně se u nás nevyskytuje, na slunných místech, daří se mu na sušší, ale dobré půdě
Sběr: nať v době květu (červen a červenec) - doporučuje se při sběru a manipulaci používat rukavice
Sušení: ve stínu na větraném místě, do teploty 40°C
Chuť: hořká
Barva květů: žlutá, kvete od června do července
Záměna: s některými druhy bodláků
Lodyha: načervenalé barva, větevnatá,, hustě chlupatá
Listy: podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým
Množení:
Plod: chmýřité nažky
Lidové názvy: čubet lékařský, bodláček, hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško, pcháč požehnaný
Pověsti:
Signatura: bodlinatá bylinka
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK