Anetol

Anetol (anethol), aromatický alkohol (sladká silice), zvaný též lékořicový kafr, který způsobuje charakteristickou chuť a vůni anýzu, fenyklu, adyánu a anýzové myrty. Při pokojové teplotě má podobu bílých krystalů. Podobnou látkou je estragol (estragol je izomer anetolu), liší se ve dvojné vazbě, aromatická sloučenina obsažená v estragonu, listech aksamitníku a bazalce. Nemá však žádnou spojitost s glycyrrhizinem, sloučeninou způsobující sladkou chuť lékořice. Anetol je výrazně sladký (třináctkrát sladší než cukr) a má významné chuťové vlastnosti.

  • dezinfikuje a pomáhá proti infekcím v krku

Přírodní zdroje anetolu:

  • anýz
  • anýzová myrta
  • lékořice
  • čechřice vonná
  • badyán (čínský anýz, hvězdicový anýz), vůní připomíná anýz (obsahuje až 5% anetolu)
  • fenykl, má anýzovou chuť
  • aksamitník, listy (Aztékové používali tuto bylinu pro vstup do spirituálního světa)

Anetol a jeho účinky:

  • pomáhá bojovat proti infekcím a bakteriím
  • ničí bakterie a chrání proti chřipce
  • působí proti parazitů i při vnějším použití
  • pomáhá bojovat proti rakovině, cukrovce a zánětům
  • podporuje zdraví mozku
  • má antibakteriální a fungicidní vlastnosti a především v případě ledvin má antikonvulzivní (protikřečové) účinky
  • působí podobně jako estrogen – pomáhá ženám udržovat hormonální rovnováhu
Loading...