Alicin

silice alin (alicin, allicin), je sirná sloučenina obsažena v česneku, pažitce i medvědím česneku, která se porušením rostliny mění na známý allicin (má antibiotické, protivirové, protinádorové a proliplísňové účinky). Zajímavostí je, že pokud celý česnek oloupáte a bez krájení ho sníte, tak allicin téměř neobsahuje. Ten se začne tvořit až potom, co oloupete jednotlivé stroužky a provedete několik řezů. Právě to spustí reakce, které jsou zodpovědné za to, že je allicin tvořený. Účinky alicinu netrvají dlouho, během několika minut se rozpadá, proto je důležitá rychlá konzumace v syrovém stavu

Allicin a jeho účinky:

  • alicin způsobuje způsobuje specifickou chuť česneku i medvědího česneku
  • má antibakteriální účinky (ničí viry, plísně, houby a baktérie)
  • má antivirové a antihoubové účinky
  • podporuje imunitní systém a osu MTM
  • prospívá při chřipce a nachlazení
  • prospívá při kvasinkových infekcích
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti parazitům a plísním
  • díky allicinu a draslíku je schopná významnou měrou ovlivnit snížení kardiovaskulárního napětí
  • snižuje tuhost cév a tím snižuje celkový krevní tlak
  • má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice
  • česnek a cibule funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz díky allicinu

Přírodní zdroje alicinu:

  • česnek
  • pažitka
  • medvědí česnek
zobrazit více..
Loading...