Šípky

Podle všeho nás všechny čeká náročný podzim a zima a ještě teď je čas co nejvíce posílit naši imunitu, kterou čeká těžká zkouška.

Podle všeho nás všechny čeká náročný podzim a zima a ještě teď je čas co nejvíce posílit naši imunitu, kterou čeká těžká zkouška. Šípky, tenhle zázrak zvyšuje imunitu a pomáhá chránit před viry i covidem. Máme ho na dosah ruky. A zadarmo říká Jan Tuna.

  • šípky, největší zázrak, který si i nyní můžeme kdekoliv v přírodě natrhat (září-říjen nebo do prvních mrazů), má 4x více vitamínu C než červená paprika a 16 x více než pomeranče nebo citron, sušení zásadně neovlivňuje jeho množství, vařením se obsah vitamínu C vytrácí
  • šípky jsou plné vitaminu P, C, E, K, B1 ,B2, B3, B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, slizu, vápníku, draslíku, manganu, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa.
  • Podporuje imunitní systém, má protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky
  • Nejvíce vitamínu C do sebe dostaneme, když jíme šípek syrový (ve slupce a těsně pod ní) , dlouhým skladováním, ve styku s kovem, teplem a světlem obsah vitamínu C snižuje
  • příroda v šípku má lepší synergii s vitaminem C, než uměle vyrobený extrakt vitaminu C, žádná tabletka nedokáže nahradit zázrak přírody jako je šípek
  • Hálek šípkový

Predikce na rok 2021

Šípky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální činnost močového měchýře a ledvin
  • Normální trávení
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav kloubů

Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čerstvé i sušené listy na přípravu nálevu

Sušení: nejlépe přirozeným způsobem, nejlépe do 40°C, na uskladnění je potřeba používat vždy nově nasbírané šípky a skladovat maximálně do další sklizně (každý rokem je obměňovat)

Nejšetrnější způsob přípravy je šípky rozdrtit a louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků, výluh můžete opakovat 2 - 3x, dosladit můžete nejlépe medem

Dalšími zajímavými bobulovými plody jsou rakytník řešetlákový, bez černý-bezinky (nikdy nekonzumovat syrový), červená jeřabina, arónietrnkydřínky, nebo také bylinka jménem jitrocel kopinatý (čaj nebo sirup proti kašli). Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, flavonoidy, inulin (semena), iridoidy (glykosid Aukubin), hořčiny, soli draslíku, vápníku, zinku, síry, kumariny, xantofyl, fytoncidy (rostliné antibiotika) a enzymy (invertin a emulsi).

Proti virům působí také vitaminy C, D a zinek.

  • řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku, podporuje tvorbu kyseliny solné v trávícím traktu

Eliška Astlová, výživová poradkyně

https://www.televizeseznam.cz/video/adost/tenhle-zazrak-zvysuje-imunitu-a-pomaha-chranit-pred-viry-i-covidem-mame-ho-na-dosah-ruky-a-zadarmo-64097737?

Jak připravit šípkovou omáčku?

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na marmeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)

Jak připravit šípkovou marmeládu?

K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Jak připravit šípkový sirup?

Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem - většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte - stačí na 50 stupňů - a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.

  • 1500 g cukru
  • 3-4 lžíce kvalitního rumu
  • 1000 g šípků
  • 2000 ml vody

Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třtinového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)

Sirup bez vaření

Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků.

Jak připravím šípkové víno?

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.

Odvar z oregana je skvělou obranou před útokem bacilů a virů

Připravte si 6 polévkových lžic čerstvého oregana, 1 lžíci medu a 2 a 1 šálku vody. Oregano nasekejte na malé kousky, aby se z něj uvolnila jeho intenzivní vůně. Ponořte do vroucí vody a vařte dalších 5 minut. Přeceďte a jakmile mírně vychladne, vmíchejte lžíci medu.

Oregano (dobromysl) a jeho účinky:

Pravidelná konzumace oregana snižuje vysoký cholesterol a zároveň působí jako prevence rakoviny tlustého střeva díky množství quercetinu. Zkuste si proto doma vytvořit následující odvar a zbavit se tak příznaků nachlazení a zároveň postupovat preventivně před vážnějšími nemocemi. Mezi další pozitivní vlastnosti čaje z oregana patří:

  • Zlepšuje trávení
  • Zmírňuje příznaky deprese a úzkosti
  • Bojuje s bradavicemi
  • Zmírňuje únavu
  • Zahání bolesti zad
  • Ulehčí od alergií, astmatu, infekce uší a ekzému
  • Redukuje infekci močových cest

Dobromysl obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní tlak
  • Normální funkce horních cest dýchacích
  • Kojení
  • Normální činnost jater
  • Duševní výkon - spánek
  • Normální funkce žlučníku
  • Imunita


Podle všeho nás všechny čeká náročný podzim a zima a ještě teď je čas co nejvíce posílit naši imunitu, kterou čeká těžká zkouška. Šípky, tenhle zázrak zvyšuje imunitu a pomáhá chránit před viry i covidem. Máme ho na dosah ruky. A zadarmo říká Jan Tuna.

  • šípky, největší zázrak, který si i nyní můžeme kdekoliv v přírodě natrhat (září-říjen nebo do prvních mrazů), má 4x více vitamínu C než červená paprika a 16 x více než pomeranče nebo citron, sušení zásadně neovlivňuje jeho množství, vařením se obsah vitamínu C vytrácí
  • šípky jsou plné vitaminu P, C, E, K, B1 ,B2, B3, B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, slizu, vápníku, draslíku, manganu, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa.
  • Podporuje imunitní systém, má protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky
  • Nejvíce vitamínu C do sebe dostaneme, když jíme šípek syrový (ve slupce a těsně pod ní) , dlouhým skladováním, ve styku s kovem, teplem a světlem obsah vitamínu C snižuje
  • příroda v šípku má lepší synergii s vitaminem C, než uměle vyrobený extrakt vitaminu C, žádná tabletka nedokáže nahradit zázrak přírody jako je šípek
  • Hálek šípkový

Predikce na rok 2021

Šípky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální činnost močového měchýře a ledvin
  • Normální trávení
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav kloubů

Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čerstvé i sušené listy na přípravu nálevu

Sušení: nejlépe přirozeným způsobem, nejlépe do 40°C, na uskladnění je potřeba používat vždy nově nasbírané šípky a skladovat maximálně do další sklizně (každý rokem je obměňovat)

Nejšetrnější způsob přípravy je šípky rozdrtit a louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků, výluh můžete opakovat 2 - 3x, dosladit můžete nejlépe medem

Dalšími zajímavými bobulovými plody jsou rakytník řešetlákový, bez černý-bezinky (nikdy nekonzumovat syrový), červená jeřabina, arónietrnkydřínky, nebo také bylinka jménem jitrocel kopinatý (čaj nebo sirup proti kašli). Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, flavonoidy, inulin (semena), iridoidy (glykosid Aukubin), hořčiny, soli draslíku, vápníku, zinku, síry, kumariny, xantofyl, fytoncidy (rostliné antibiotika) a enzymy (invertin a emulsi).

Proti virům působí také vitaminy C, D a zinek.

  • řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku, podporuje tvorbu kyseliny solné v trávícím traktu

Eliška Astlová, výživová poradkyně

https://www.televizeseznam.cz/video/adost/tenhle-zazrak-zvysuje-imunitu-a-pomaha-chranit-pred-viry-i-covidem-mame-ho-na-dosah-ruky-a-zadarmo-64097737?

Jak připravit šípkovou omáčku?

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na marmeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)

Jak připravit šípkovou marmeládu?

K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Jak připravit šípkový sirup?

Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem - většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte - stačí na 50 stupňů - a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.

  • 1500 g cukru
  • 3-4 lžíce kvalitního rumu
  • 1000 g šípků
  • 2000 ml vody

Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třtinového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)

Sirup bez vaření

Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků.

Jak připravím šípkové víno?

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.

Odvar z oregana je skvělou obranou před útokem bacilů a virů

Připravte si 6 polévkových lžic čerstvého oregana, 1 lžíci medu a 2 a 1 šálku vody. Oregano nasekejte na malé kousky, aby se z něj uvolnila jeho intenzivní vůně. Ponořte do vroucí vody a vařte dalších 5 minut. Přeceďte a jakmile mírně vychladne, vmíchejte lžíci medu.

Oregano (dobromysl) a jeho účinky:

Pravidelná konzumace oregana snižuje vysoký cholesterol a zároveň působí jako prevence rakoviny tlustého střeva díky množství quercetinu. Zkuste si proto doma vytvořit následující odvar a zbavit se tak příznaků nachlazení a zároveň postupovat preventivně před vážnějšími nemocemi. Mezi další pozitivní vlastnosti čaje z oregana patří:

  • Zlepšuje trávení
  • Zmírňuje příznaky deprese a úzkosti
  • Bojuje s bradavicemi
  • Zmírňuje únavu
  • Zahání bolesti zad
  • Ulehčí od alergií, astmatu, infekce uší a ekzému
  • Redukuje infekci močových cest

Dobromysl obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní tlak
  • Normální funkce horních cest dýchacích
  • Kojení
  • Normální činnost jater
  • Duševní výkon - spánek
  • Normální funkce žlučníku
  • Imunita